17 Ağustos 2015 Pazartesi

Rus müzesindeki Türk bayrağı

 


 
Osmanlı Devletinin Amerika'dan satın aldığı ve I. Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından batırılan "Mecidiye" kruvazörüne ait Türk bayrağı ülkenin St. Petersburg şehrindeki bir müzede ortaya çıktı. 

Şehirdeki Deniz Savaşları Müzesi'nde sergilenmeye başlayan Türk bayrağı, Osmanlı Devletinin siparişi üzerine Abdülmecid adıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin William Cramp and Sons Shipbuilding Company firmasının Philadelphia Tersanesi'nde suya indirildikten sonra Osmanlı Donanması'na katılan gemiye ait. Mecidiye kruvazörü, Odessa yakınlarındaki Rus güçlerine ait olan mayına çarparak batmış ve çarpışma sonucu gemideki 26 Osmanlı askeri hayatını kaybetmişti.

Ruslar tarafından 8 Haziran 1915' te battığı yerden çıkarılan kruvazör, onarılmasının ardından "Prut" ismiyle Rus Çarlığı'na hizmet etti. Geminin kurtarılmasından 3 yıl sonra Almanlar gemiyi ele geçirip Osmanlı Devleti'ne iade etti. Ardından son olarak Cumhuriyet döneminde kullanılan kruvazör bir süre sonra hurdaya ayrıdı.

Günümüzde Türk bayrağı, geçen uzun yılların ardından yıpranmış bir halde ziyaretçilerini bekliyor. Müzede gemiye ait Türk bayrağının yanı sıra, geminin ele geçirilişine ait fotoğraflar da sergileniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder